Doftsätt hemmet

Dofter kan göra ett hem så mycket bättre. Tänk på när det nyss har bakats kanelbullar och på nejlikorna som sätts i apelsiner juletid? Det får en att tänka tillbaka på glada minnen och får en att slappna av. Och det är ett enkelt sätt att göra ditt hem extra mysigt – perfekt nu när hösten är på ingång. Då ska man gärna satsa på lite fylligare dofter som saffran och apelsin.

Rätt dofter till rätt rum

Ett råd är att välja rätt sorts doft för varje typ av rum i hemmet. Till köket kan du gärna välja dofter som passar in i matlagning som basilika, citron och rosmarin. Badrummet kan ha något fräscht som känns nytvättat. Till sov- och vardagsrummet får det gärna vara avslappnande varianter som får dig att känna ro, ett exempel är lavendel och dofter som kokos och blomster.

Citron

Eftersom dofter även påverkar känslorna kan det vara bra att ha några olika dofter till hands för olika situationer. Är du mycket stressad har vanilj en lugnande inverkan medan doften av mint kan hjälpa dig minska hungerkänslorna.

Doftljus

Det enklaste sättet att experimentera med olika dofter är att använda doftljus. De kan enkelt ställas undan när du inte vill ha dofter och det är lätt att variera dem beroende på sinnestillstånd och årstid. Unika och spännande doftljus kan dock vara svåra att hitta, om du letar i butiker på stan. Prova därför att finna intressanta varianter på internet.

Men har du aldrig testat att tända några doftljus hemma ännu så är det en perfekt tid att pröva nu. Nu under hösten vill vi ha det extra mysigt hemma eftersom vi kommer spendera mer tid där nu än under sommaren. Då passar det bra att doftsätta hemmet. Om du kommer hem stressad efter jobbet och vill släppa alla tankar är det enkelt att bara tända ett ljus och sluta ögonen. Eller om du ska bjuda dina vänner på en god middag så kan du förstärka matens dofter med passande doftljus som dessutom väcker aptiten.