Ta hand om dina tyger

shutterstock_54268837

Dina kläder, lakan och gardiner behöver omsorg och omhändertagande för att få ett så pass långt liv som möjligt. Rätt tygvård är någonting alla ska kunna, för att slippa köpa nytt och laga tyger hela tiden. 

Mangel

Att mangla sina gardiner, lakan, örngott och påslakan är en nästan glömd teknik. Det krävs lite arbete för att lära sig hur en mangel fungerar, men efter det kommer bara de positiva sakerna. Manglade lakan håller formen bättre, de blir inte snedvridna eller mindre på grund av att de är så skrynkliga. En äldre mangel är lätt att hitta, de flesta vill numera bara bli av med dem. Det man kan göra är att köpa en ny mangelduk för att få bästa resultatet. En mangel plattar ut fibrerna och gör det svårare för damm och smuts att fastna på tyget. Man måste dock köpa lakan av bra kvalité eller leta fram mormors gamla lakan. Billigare lakan får inte bättre livslängd av mangling, det kan snarare bli tvärtom.

Tvättning

När du tvättar dina kläder gäller det att följa instruktionerna på lapparna. Det är faktiskt väldigt få kläder som behöver tvättas i 60 grader för att bli rena. Oftast räcker en snabbtvätt i 40 grader om de inte har fläckar, då kan man behöva behandla fläcken först. Lakan och handdukar går att tvätta i varmare grader, här vill man få bort smuts, hudlager och svett. Dessa går också bra att torktumla, de blir oftast mjukare av det. Dosera även tvättmedelsmängden rätt beroende på hur full maskinen är och hur hårt vattnet är där du bor.

Dela alltid upp kläder i ljusa och mörka. Man kan också göra en tredje hög för ljusa kulörer så de inte missfärgar den vita tvätten. Utöver det ska man också dela upp tvätten enligt råden på lappen. Och var också medveten om att leggings och annat stretchigt och glansigt material inte ska tvättas med sköljmedel. Medlet förstör tyget och kommer att göra att de stretchiga fibrerna blir svagare, går av eller börjar noppra sig. Saknar man den goda doften från sköljmedlet kan man hänga ut plaggen på vädring istället.