Ett varmare hem

896449-carpets-for-sale

Kanske ett konstigt ämne att prata om mitt i sommaren, men ska man åtgärda någonting på huset för att säkra en varm vinter så är det dags att börja planera så tidigt som möjligt. Helst vill man ha ett varmt hem som inte kostar för mycket.

Hur varmt ett hus är beror på många faktorer. Ett gammalt hus har troligen flera hål eller tunna väggar där det läker ut varmluft, eller kommer in kalluft. Dåliga fönster är också en stor bov i dramat. Dessa saker ska man se över först, innan man börja byta ut hela uppvärmningssystemet i huset.

I Sverige är det populärt med värmepump. Ungefär hälften av alla hushåll i landet har en värmepump. Och vi älskar dem av en enkel orsak: de ger mycket mer energi (alltså värme) än det kostar att driva dem. När du får in 6 000 kWh energi till värmepumpen, får du ut 24 000 kWh energi ut.

Man kan också få ned priset på uppvärmningen genom att ha sekundära uppvärmningskällor. Ett populärt alternativ är golvvärme. Med värmeslingor under golvbrädorna är fötterna alltid varma. Värme som skapas på marknivå är mer effektiv än värme som kommer uppifrån, eftersom att varm luft stiger. Floore har ett vattenburet golvvärmesystem som du kan installera själv och som ger väldigt liten golvhöjning, jämfört med andra system.

Sedan finns det enkla knep att ta till med. I stora rum är det alltid svårt att hålla en jämn och varm temperatur på grund av den öppna ytan. Håll kvar lite värme genom att ha flera mattor i rummet. Häng lite tjockare gardiner och placera ut filtar och kuddar i fåtöljer och soffor. Det mest effektiva får du av mattorna som håller kvar värmen och som ger dig varma fötter.