Fräscha upp det gamla linneskåpet

Ett vackert linneskåp ser fantastiskt ut i de flesta hem och tack vare färg och behandlingar kan man få dem att passa in i vilken inredningsstil som helst. Men gamla skåp har en säregen doft som man inte vill ha i sina linnetyger. 

Det finns flera vägar att ta för att ta bort dåliga lukter, de flesta går att kombinera med varandra för ett mer effektivt resultat.

Ättika

Ättika är ett illaluktande mirakelmedel! Det är fantastiskt bra på att absorbera dåliga lukter som kan uppstå på grund av fukt eller ålder. Ställ in en eller två skålar med ättika: 1 del ättika till två delar vatten och låt stå över natten eller i 24 timmar. Skåpet kommer att stinka ättika i några dagar men när den lukten försvinner brukar den ta med den dåliga lukten samtidigt.

Torka med vinäger

Vinäger är också en luktätare. Efter ättika behandlingen kan du hälla några droppar vinäger, upp till en matsked, i varmt vatten och skura alla lådor och hyllor i skåpet. Ta även utsidan för att vara säker.

Strö ut bikarbonat

Är det en plats eller en låda där doften är väldigt stark och vägrar försvinna? Prova att strö ut bikarbonat på den platsen och låt ligga. Bikarbonaten äter upp lukten och är ett välbeprövat knep när man exempelvis vill få bort lukten i soprum och sophinken.

Blanda tyger med doftljus

För att hålla doften borta kan du köpa väldoftande ljus och placera i garderoben i små påsar med hål i. Påsarna är mest för att skydda tygerna, det går lika bra att ha ljusen fristående på hyllorna och i lådorna. Doftljusbutiken har hundratals olika dofter att välja mellan. Vi rekommenderar att man väljer en doft som inte är för kraftig eftersom den kan påverka linnetygerna: vanilj, lavendel eller skogsdofter fungerar bra och är lugnande dofter som passar ypperligt när man ska sova.