Köpa en ny säng

Ett av de absolut viktigaste köpen man kan göra för sitt hem är sängen. Då vi spenderar minst en tredjedel av våra liv med att sova så är det här en stor investering som inte bara påverkar sömnen utan även hälsan.

Bedroom

Ett av de första kriterierna som kommer upp vid köpet av en säng är om man vill ha en hård eller mjuk madrass. Något som är kvar från forna tider är tron att en hård säng ska vara bra för ryggen. Stämmer inte särskilt väl då det här med sängar är väldigt individuellt. Vissa sover som bäst när deras madrass är lite hård, medan andra vill ha en lite mjukare variant. Vikten och längden är något som också spelar stor roll här, då två olika kroppstyngder kan fördelas olika på en och samma säng. För den som är mest bekväm med att sova på rygg kan en mjukare säng vara fördelaktigt och en hårdare madrass mer passande för den som sover på magen. Fler tips kan du hitta på sidan Vi i Villa.

Letar man efter sängar av bra kvalité så kan en titt på Walfrid Svenssons Möbler vara av intresse. De säljer allt från continentalsängar och enkelsängar till madrasser. Självklart är det av största vikt att man även kan prova sängen innan man bestämmer sig för att köpa den.

Det finns inget bättre sätt att ta reda på om en säng är ett perfekt än att pröva sig fram. Ligg precis som i sängen hemma och känn efter hur kroppen sjunker in i madrassen, och om den får ett bra stöd. Om sängen är för mjuk kan det senare bli jobbigt med att vända sig under nätterna och om den är för hård kanske det till och med kan göra ont.

Bra luftventilation är en annan viktig detalj att tänka på. Sängbotten ska vara byggt av ett hållbart material med bra luftcirkulation. Det här är speciellt viktigt för hygienen då en fuktig madrass attraherar kvalster.