Belysning utomhus

Det perfekta hemmet är upplyst på dagen och har mysig belysning på kvällen. Och då måste du även titta på trädgården. Vare sig om den är stor eller lite behöver du belysning för att skapa den där vykortsbilden som du har i huvudet. 

Belysning utefter husets stil

Tänk på vilken stil du har på huset. Ett suterränghus från 60-talet kräver strama och stilrena lyktor medan en jugendvilla passar bättre med viktorianska eller pampiga pjäser. Genom att följa husets stil får du en röd tråd mellan villa och trädgård. Du kan prata med en arkitekt eller inredare för att få mer konkreta tips. Även om du gillar stora lyktor på 2 meter kanske du måste se efter något annan om huset inte passar med lyktorna. Stora lyktor kräver exempelvis höga hus så de inte tornar vid taket på villan.

Fasadbelysning

Du kan skapa vackra effekter om du sätter upp fasadbelysning. Den kan vara vinklad nedåt, uppåt eller både och. Den passar bra på framsidan så förbipasserande kan beundra din hus när de går eller åker förbi. Satsa på två-tre lampor beroende på storleken på fasaden. Du kan också ha lampor på båda våningarna om du har det men var försiktig så det inte blir för mycket. Fasadbelysning finns i olika utformande och färger så du kan säkert hitta något som passar just ditt hus. Här gäller det så klart också att tänka på husets stil och köpa något som passar.

Lummig trädgård

Passa också på att skaffa lite solcellsbelysning till rabatterna och köksträdgården. Lägg ut dem så de fångar solen så mycket som möjligt och placera dem vid plantor och blommor som du vill ska synas i mörkret. Du kan också använda dig av gamla lyktor med levande ljus eller batteridriven belysning. Problemet är väl bara att du måste gå ut och släcka dem på natten så det alternativet passar nog bättre när ni ska sitta ute i trädgården till sent på kvällen och ha det mysigt.