Inredning i vardagsrummet

Ett vardagsrum är som namnet antyder ett rum där vardagen sker. Det ska få plats flera aktiviteter och personligheter i ett och samma rum. Hur ska du tänka när du sätter igång och inreder?

Aktiviteter

Tro det eller ej, men alla har inte en teve i sitt vardagsrum. Det vanliga är att fokusera på teven och vinkla alla möbler mot den. Andra väljer att ha teven undanstoppad på ett rullbart bord eller inuti en skåp. Då kan möbelgrupperna vara riktad mot varandra och inbjuda till samtal och umgänge.
Har ni andra vardagsaktiviteter i hemmet som borde få plats? Fundera vad ni vill göra i vardagsrummet, dela upp rummet i sektioner anpassade för dessa aktiviteter och fortsätt därifrån. Gillar ni att spela brädspel kan ni ställa in ett mindre bord och stolar på ena sidan. En läshörna för den som slukar böcker och kanske en skön soffa för dem som vill mysa eller ta en tupplur.

Belysning

När du vet hur du vill inreda behöver dessa platser belysas. Det ska gärna finnas flera källor i samma rum, på olika höjder och i olika styrkor. Hos A-ljus finns experter och stort utbud som du kan ta del av för att hitta de perfekta armaturerna. I generella drag kan vi berätta att du kan få ut mer av en lampa genom att ha en dimmerfunktion. När det ska spelas brädspel tänder ni lampan på full styrka, när fredagsfilmen rullar igång dimrar ni ned alla belysning.

Detaljerna

När du har delat in rummet i sektioner och hittat bra belysning till varje sektion, kan detaljarbetet påbörjas. Fönstren ska inredas med blommor, böcker eller barnens hantverk. Väggarna kan täckas med tavlor och speglar, ett rum ser alltid kalare och kallare ut när det saknas tavlor. Hitta passande gardiner och tänk på att du kan få rummet att byta skepnad genom att byta gardiner mer årstiderna!