Så här tar du hand om dina sängkläder på rätt sätt för en bättre sömn

Att sova har en positiv effekt på vår hälsa. Att få en god natts sömn är bland annat viktigt då kroppen återhämtar sig och gör dig redo för en ny dag. Att sova gott minskar dessutom risken för att drabbas av vissa sjukdomar. För att få en god sömn är det dock viktigt att välja rätt typ av sängkläder och att ta hand om dessa på rätt sätt.

Ta hand om dina sängkläder på rätt sätt

För att sova riktigt bra och inte riskera att bli sjuk av dina sängkläder finns det en del skötselråd att följa. Alla sängkläder bör tvättas i minst 60 grader, det gäller såväl lakan som kuddar och täcken. Just sängkläderna rekommenderas du att tvätta åtminstone varannan vecka enligt Astma och allergiförbundet. Detta eftersom det samlas allt från damm till hudceller, kvalster och kvalsteravföring i sängen. Är du sjuk bör du byta sängkläderna oftare.

Välj rätt material

För en ostörd sömn där du vaknar upp utan värk krävs det att du analyserar ditt sovbeteende. Sover du på mage eller på rygg krävs oftast litet eller medium stöd, medan någon som sover på sidan behöver en stabil kudde. Det kan verka svårt att hitta något passande men läser du på om de olika typerna av kuddar och täcken kan du lätt göra ett bra val som håller i många år framöver.